Rijksoverheid

Zonnepark Welschap (vliegbasis Eindhoven) nadert voltooiing.

vrijdag, 1 februari 2019

Een deel van de voormalige zweefvliegstrip op de Vliegbasis Eindhoven is recent vol gelegd met zonnepanelen. Directe aanleiding is de ambitieuze duurzaamheidsagenda van Vliegbasis Eindhoven.
Defensie startte eind 2015 een onderzoek naar een duurzame bestemming voor de voormalige zweefvliegstrip. Het Rijksvastgoedbedrijf, de gemeente en regionale energie-coöperaties onderzochten of het technisch, economisch en organisatorisch haalbaar is om er een zonnepark te bouwen.
Door Zonnepark Welschap te laten aanleggen op haar terrein, wil de vliegbasis iets doen voor de omgeving. De coöperatie is middels de Postcoderoosregeling (de officiële benaming is Regeling Verlaagd Tarief) toegankelijk voor alle omwonenden en bedrijven in de buurt van de Vliegbasis. Het zonnepark wordt ca. 2,5 hectare groot. Er is ruimte voor 11.500 zonnepanelen. Naar schatting levert dat per jaar 2.700.000 kWh op, goed voor zo’n 1000 huishoudens.
Zonnepark Welschap is inmiddels nagenoeg voltooid, en wordt beheerd op basis van een bijzondere samenwerking tussen Vliegbasis Eindhoven, de gemeente Eindhoven en Coöperatie Zonnepark Welschap U.A. Deze coöperatie is een lokaal initiatief dat wordt gedragen door vijf lokale energiecoöperaties en –verenigingen: 040energie, Best Duurzaam, KempenEnergie, O3energie en Veldhoven Duurzaam.

Meer informatie vindt u op de website van het Zonnepark, in deze video.

Voor ervaringen met dit project binnen respectievelijk het Rijksvastgoedbedrijf en Defensie kunt u contact opnemen met één van de volgende medewerkers: